Het MOTION project werd gefinancierd door Interreg 2 Zeeën. Het project richt zich op de ontwikkeling van draagbare, robotische hulpmiddelen voor kinderen met een neurologische aandoening, om zo de levenskwaliteit van deze kinderen te verbeteren.
De voornaamste doelen van het MOTION project zijn de ontwikkeling van:
- Een veilig en autonoom bilateraal exoskelet voor de onderste ledematen met bilaterale enkel-voetorthesen dat beweging bij kinderen met een neurologische aandoening bevordert.
- Comfortabele en functionele ‘smart’-kledij dat sensors integreert zodat bij het dragen van het exoskelet het stress-niveau opgevolgd kan worden.
Revalidatiecentrum Pulderbos speelde een actieve rol in het onderzoeken van de functionaliteit en validiteit van het exoskelet en de gemotoriseerde enkel-voetorthese bij kinderen met een neurologische aandoening.
Zero-G
Binnen het Motion project werd het Zero-G systeem aangekocht. Dit wordt in Pulderbos ook tijdens de revalidatie gebruikt.
Wat is zero-G?
Zero-G is een CE-gelabeld robotsysteem voor lichaamsgewichtondersteuning bij gang- en balanstraining over de grond. Het is ontwikkeld voor patiënten met ernstige gangstoornissen om op een veilige, gecontroleerde manier gang- en evenwichtsactiviteiten te oefenen. Het systeem kan tot 136kg statische ondersteuning en 68kg dynamische (of constante kracht) ondersteuning bieden. Het systeem is gemonteerd op een aangedreven trolley die langs een bovenliggende rail rijdt en zo de persoon vlot kan volgen tijdens de gang. Verder zorgt de zero-G ook voor een veilige trainingsomgeving omdat het beschikt over een valbescherming, elke geregistreerde val wordt opgevangen door het systeem.
Binnen revalidatie voor kinderen zou dit kunnen helpen om de gang te verbeteren doordat het kind zelf minder lichaamsgewicht moet dragen, wat het stappen vereenvoudigd en het makkelijker maakt om een goed gangpatroon aan te leren al vroeg in de revalidatie.
Video’s
https://video.buffer.com/v/611a79462fe9b614c975dbe5