Reebergenlaan 4
2242 Zandhoven (Pulderbos)

+32(0)3 466 06 10
info@revapulderbos.be

Voedingsproblemen - Als eten moeilijk is

Revalidatiecentrum Pulderbos is een toonaangevend interdisciplinair diagnose-, behandel- en expertisecentrum op het gebied van revalidatie voor kinderen en jongeren (0-21 jaar) die medische problemen hebben met een belangrijke impact op hun functioneren. Het centrum is gespecialiseerd in neurologische en respiratoire aandoeningen. Daarnaast voorziet het een traject voor kinderen met voedingsproblemen.

Wat als...eten moeilijk is?

Eten en eten geven horen vanzelfsprekend bij de zorg voor een kind. Een goede voedingstoestand is belangrijk en heeft een positieve invloed op het algemeen welzijn. Wat als eten moeilijk gaat? Bezorgdheden evolueren vaak naar frustratie en verhogen stress voor kind en ouders. Dit kan soms leiden tot het niet meer functioneren van de ouder of het kind zelf.


Een verhoogd risico op voedingsproblemen wordt gezien bij prematuur geboren kinderen. Zij missen vaak de periode van reflexmatig drinken. De ademhalingsproblematiek kan het voedingsgebeuren extra bemoeilijken.


Kinderen met een afwijkende slikfunctie door een neurologische stoornis, schisis of canule lopen meer risico op een slechte voedingstoestand en vergen een interdisciplinaire aanpak.


Maag-darmproblemen zoals motiliteit en absorptieproblematiek kunnen extra beperkingen veroorzaken en leiden tot een wankel evenwicht in de voedingstoestand.


Ook invasief en langdurig ziek-zijn kan gepaard gaan met een verstoord eetpatroon, een onvoldoende calorieopname, een verminderd tot zelfs niet meer kunnen eten.

Wat Pulderbos uniek maakt

Het revalidatiecentrum benadert elk kind in zijn totaliteit. Dat betekent dat we naast het voedingsprobleem aandacht hebben voor het algemeen welzijn van kind en ouders. Hiervoor gaat een enthousiast behandelteam vanuit zijn expertise aan de slag met alle betrokkenen, op alle domeinen. Dit team bestaat uit een kinderarts, diëtist, logopedist, verpleeg- en opvoedkundigen, orthopedagoog/psycholoog, kinesitherapeut, ergotherapeut, leerkrachten en maatschappelijk werker.


Het behandelteam vormt slechts een schakel in een groter netwerk van steunfiguren en hulpverleners rond het kind. Een goede samenwerking met externe partners is daarom vanzelfsprekend.


Binnen de interdisciplinaire werking wordt er een aanbod op maat gemaakt. Flexibiliteit speelt hierin een belangrijke rol. We hechten belang aan veilige momenten, aangename ervaringen en professionele begeleiding. We zetten in op teaching voor bestendiging en re-integratie in de thuissetting.

Zorgaanbod

Op basis van de verwijsvraag en de verzamelde informatie formuleren we
de revalidatiedoelstellingen. Dat doen we samen met de ouders, kind en verwijzers. Aan de hand van deze doelstellingen bepalen we welke module en welk bijbehorend revalidatieprogramma hier het best bij past.


Een revalidatietraject kan bestaan uit één module, een overgang van de ene module naar de andere, of modules kunnen gelijktijdig lopen. De duur van opname kan dus variëren.

De zorg is georganiseerd in verschillende modules:

Module 1: Teaching ouders en (re-)integratie kind

Trainen en versterken van vaardigheden die nodig zijn bij het geven van sondevoeding of TPN, waarbij de eerste aanzet in het ziekenhuis werd gegeven. Ouders krijgen meer tijd om zich deze vaardigheden eigen te maken onder een professionele begeleiding in een kindvriendelijke omgeving. Orale stimulatie en of tips worden aangeboden
wanneer voeding via de mond mogelijk is. Duurtijd van het programma kan variëren van 2 tot 8 weken en langer indien nodig.

Module 2: Observatie en beeldvorming met advies

Als eten moeilijk is of niet mogelijk na een medisch invasieve periode wordt de
voedingssituatie in kaart gebracht. Er wordt een stappenplan gemaakt op maat van de mogelijkheden van het kind of de jongere. De doelen zijn: bekomen van een goede voedingstoestand, het kunnen beleven van aangename ervaringen in en rond de mond, het ervaren van aangename tafelmomenten. Aan de hand van verzamelde informatie
en observatie wordt er een behandelplan opgemaakt. Na de observatiefase wordt er bekeken of het behandelplan in het centrum of thuis wordt verder gezet. Duurtijd van de observatieperiode kan variëren van 4 tot 8 weken en langer indien nodig. Beide modules kunnen zowel residentieel, al dan niet met rooming-in, als in dagrevalidatie, telkens met een op maat gemaakt programma.

Afronding

Voor het einde van de opname bespreken we alle bevindingen en adviezen in een afrondend gesprek. Indien het zinvol is kunnen ook andere betrokkenen uit het thuisnetwerk uitgenodigd worden. We bezorgen een formeel verslag aan de ouders en de verwijzer.

Nazorg

Nazorg is mogelijk in de vorm van interdisciplinaire adviesgesprekken. Deze gesprekken hebben tot doel de (re-)integratie in het thuisnetwerk op te volgen. Afhankelijk van de oorspronkelijke revalidatiedoelstellingen kunnen verschillende leden van het team hieraan deelnemen. Thuistherapeuten of andere betrokken hulpverleners kunnen mee uitgenodigd worden bij deze gesprekken, altijd in samenspraak met of op vraag van ouders en kind.