Reebergenlaan 4
2242 Zandhoven (Pulderbos)

+32(0)3 466 06 10
info@revapulderbos.be

NAH - Niet Aangeboren Hersenletsel

Revalidatiecentrum Pulderbos is een toonaangevend interdisciplinair diagnose-, behandel– en expertisecentrum op gebied van revalidatie voor kinderen en jongeren (0-21 jaar) die medische problemen hebben met een belangrijke impact op hun functioneren. Het centrum is gespecialiseerd in neurologische en respiratoire aandoeningen.

Wat is 'niet-aangeboren hersenletsel' (NAH)?

NAH is een verzamelnaam voor alle letsels aan de hersenen die zijn ontstaan na de geboorte. Ook kinderen en jongeren met een niet-aangeboren ruggenmergletsel kunnen terecht in Pulderbos. Letsels van het zenuwstelsel zijn vaak het gevolg van een plotse gebeurtenis. Ze kunnen veroorzaakt zijn door een trauma (verkeersongeval, val van de trap, sportongeval …), ziekte of aandoening (een herseninfectie, infarct, zuurstof-tekort, tumor …). Ze kunnen gepaard gaan met gevolgen op meerdere vlakken, zowel zichtbare (bijv. halfzijdige verlamming) als minder zichtbare (bijv. geheugenproblemen).

Wat Pulderbos uniek maakt

In Revalidatiecentrum Pulderbos behandelen we kinderen en jongeren met zowel milde als ernstige hersen- en/of ruggenmergletsels. Het functioneren van een kind bij opname kan sterk variëren afhankelijk van de ernst, uitgebreidheid en plaats van de schade aan het zenuwstelsel. We voorzien altijd een revalidatieaanbod op maat van de individuele patiënt.
De revalidatie in Pulderbos gebeurt in een warme, huiselijke sfeer met aangepast opvoedkundig kader. Afhankelijk van de medische toestand van het kind kan er zowel gekozen worden voor een residentieel traject met overnachting als een ambulant traject in de vorm van dagrevalidatie. Ouders en gezinsleden worden altijd nauw betrokken tijdens de revalidatie.

Kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel kunnen in Pulderbos terecht voor:

• Interdisciplinaire diagnostiek en therapiediagnostiek therapie
• Medische behandeling en opvolgingen opvolging
• Onderwijs op maat van de individuele behoefte

Zorgaanbod

We werken een aanbod op maat uit, op basis van de verwijsvraag van de hulpverlener en de hulpvraag van de jongere en/of de ouders. Hiervoor hebben we verschillende modules uitgewerkt waarin een patiënt kan worden behandeld in functie van zijn noden.

Interdisciplinaire diganostiek

In deze module tracht het multidisciplinair team om, aan de hand van diagnostische testing en gerichte observaties, in een korte periode van één tot maximaal vier weken, de gevolgen van een niet-aangeboren
hersenletsel zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit gaat over de motorische, cognitieve en gedragsmatige gevolgen van een niet-aangeboren hersenletsel, en over de gevolgen op het dagelijks functioneren.


Het doel is om na het afronden van deze module een goed advies te kunnen geven over verdere begeleiding of behandeling. Na deze module kan er worden gekozen om, indien gewenst door de ouders en het behandelend team, in te stromen in een revalidatietraject met neuropsychologische en/of intensieve interdisciplinaire revalidatie op maat van de individuele behoeften van het kind.

Voor wie?

• Kinderen en jongeren met NAH waarbij het aangewezen is om in een vroeg stadium zowel de zichtbare als minder zichtbare problemen te detecteren, en zo handvaten te geven aan de omgeving over welke therapie of aanpak nodig is voor revalidatie
• Kinderen en jongeren die eerder in hun ontwikkeling een NAH kregen waarbij de vraag ontstaat om de langetermijngevolgen op cognitief/gedragsmatig vlak in kaart te brengen brengen
• Kinderen en jongeren die vastlopen op scharniermomenten thuis en/of op school en waarbij de bestaande begeleiding/hulpverlening gericht advies vraagt advies vraagt

Interdisciplinair revalidatieteam

De revalidatie wordt begeleid door een heel team van hulpverleners: een kinder-neuroloog en/of kinderrevalidatiearts, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, orthopedagogen/psychologen, een neuropsycholoog, verpleegkundigen, opvoedkundigen, maatschappelijk werkers, leerkrachten, EEG-laboranten ...
Tijdens de revalidatie wordt op regelmatige tijdstippen een interdisciplinair overleg-moment gehouden waarin de teamleden hun bevindingen met elkaar delen. Deze bevindingen worden telkens uitgebreid besproken met de ouders. Verder wordt er tijdens de gespreksmomenten tijd gemaakt om zowel aan ouders als kinderen uitleg te geven over het bestaande hersenletsel en de mogelijke of bestaande gevolgen hiervan.

Neuropsychologische revalidatie

Na een hersenletsel zijn er vaak lichamelijke gevolgen. Sommige kinderen hebben ook minder zichtbare gevolgen zoals geheugen- en concentratiestoornissen, problemen met plannen en organisatie ... Deze letsels kunnen een belangrijke impact hebben op het dagelijks leven. Professionele revalidatie tracht deze stoornissen te verhelpen of helpt er op een goede manier mee om te gaan.
De bedoeling is dat kinderen zo snel mogelijk opnieuw kunnen aansluiten thuis, op school en in het verenigingsleven. Tijdens een revalidatietraject in Pulderbos kan hier naartoe worden gewerkt door middel van cognitieve revalidatie en aangepast onderwijs.

Neurorevalidatie voor kind met verminderd bewustzijn

Sommige kinderen zijn nog niet volledig bewust bij opname in het revalidatiecentrum (“niet-responsief waaksyndroom” of “laagbewuste toestand”). Ze komen naar Pulderbos zodra ze in het ziekenhuis voldoende medische stabiliteit hebben bereikt.


De module neurorevalidatie voor kinderen met een verminderd bewustzijn is een intensief behandelprogramma waarbij we trachten om via specifieke oefeningen de alertheid te verhogen. Het kind krijgt meerdere malen per week en op verschillende manieren zintuiglijke prikkels toegediend met als doel het bewustzijn naar een hoger niveau te brengen. Naast het zintuiglijk stimulatieprogramma is het belangrijk een gestructureerd dagritme aan te bieden met afwisselende periodes van rust en stimulatie. Ondertussen volgen we de kinderen grondig medisch op.


Eens een kind voldoende bewust is en op zijn omgeving reageert, stellen we een nieuw revalidatieprogramma op. De inhoud hiervan hangt af van de gestelde hulpvragen en de ernst van de problematiek van het kind.


Indien na enkele maanden ondanks intensieve stimulatie het bewustzijn van het kind minimaal of in de fase van niet-responsief waaksyndroom blijft, kan in overleg met de ouders besloten worden dat intensieve stimulatie niet langer zinvol is. In dat geval wordt een gepaste oriëntatie uitgewerkt, samen met de ouders.

Intensieve interdisciplinaire revalidatie

Een ernstig hersen- en/of ruggenmergletsel leidt vaak tot verlies van vaardigheden op verschillende functiedomeinen waarvoor langdurige intensieve interdisciplinaire revalidatie aangewezen is. Dit deel van de revalidatie kan volgen na een revalidatietraject voor kinderen met een verminderd bewustzijn, of kan meteen opgestart worden bij aankomst in het revalidatiecentrum.


In deze fase van de revalidatie kan elk teamlid zich meer gaan richten op het uitlokken en stimuleren van de soms nog beperkte mogelijkheden van het kind of jongere. Het team speelt in op wat het kind laat zien, het werkt intensief met de patiënt op verschillende domeinen waaronder motoriek, communicatie en voeding. Therapie en onderwijs worden altijd gegeven op maat van de individuele behoefte van het kind.


Ook tijdens deze module bieden we een intensieve medische opvolging aan om de verschillende problematieken ten gevolge van het niet-aangeboren hersen- of ruggenmergletsel in kaart te brengen, op te volgen en zo nodig te behandelen door de betrokken kinderarts. Kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel hebben een verhoogde kans op epilepsie. Tijdens het verblijf in Pulderbos wordt er gescreend en indien nodig ook behandeld voor epilepsie.

Wat bij jonge kinderen?

Bij jonge kinderen met een (mild) hersenletsel worden de gevolgen vaak pas opgemerkt wanneer in de loop van hun ontwikkeling de schoolse en sociale uitdagingen steeds groter worden. Op dat moment is het belangrijk dat de link gelegd wordt met het hersenletsel om de ouders en (schoolse) begeleiders de juiste aanpak voor deze problematiek aan te reiken. Pulderbos kan hier een helpende rol in zijn.

BOOST! Revalidatie

Ook voor kinderen en jongeren met milde klachten na een hersenletsel, of kinderen met een hersenletsel die in het
verleden al een revalidatietraject doorlopen hebben, zijn er revalidatiemogelijkheden in Pulderbos. Zij kunnen instromen in de BOOST! Revalidatie. Daarbij wordt er in een korte opname van 6 tot 12 weken intensief en
interdisciplinair gewerkt op het vergemakkelijken van activiteiten van het dagelijks leven, het verhogen van zelfstandigheid en de participatie. Bij bepaalde kinderen kan het ook zinvol zijn een neurocognitief bilan op te stellen ter (her)evaluatie van de hersenfuncties. Ook kinderen en jongeren die behandeld zijn voor een tumoraal proces in de hersenen en die na hun behandeling een BOOST! nodig hebben om makkelijker weer in te stromen in het dagelijks leven, komen hiervoor in aanmerking.