Reebergenlaan 4
2242 Zandhoven (Pulderbos)

+32(0)3 466 06 10
info@revapulderbos.be

Functioneel Neurologische Symptoomstoornis (FNSS)

Pulderbos is een toonaangevend interdisciplinair diagnose-, behandel– en expertisecentrum op gebied van revalidatie voor kinderen en jongeren (0-21 jaar) die medische problemen hebben met een belangrijke impact op hun functioneren. Het centrum is gespecialiseerd in neurologische en respiratoire aandoeningen.

Wat is SOLK/SSS/FNSS?

Aanhoudende lichamelijke klachten waar geen eenduidige verklaring voor gevonden wordt komen vaak voor. In de praktijk en literatuur worden hiervoor veel verschillende termen gebruikt. Deze veelheid aan termen zorgt niet alleen voor verwarring, maar ook voor een gebrek aan erkenning. Om een duidelijke communicatie tussen patiënt en hulpverleners te bevorderen, pleiten we voor het gebruik van neutrale, uniforme terminologie. We lichten daarom de termen SOLK, SSS en FNSS even aan u toe.
SOLK staat voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Dat zijn aanhoudende lichamelijke klachten waar niet zomaar een eenduidige verklaring voor gevonden wordt. SOLK komt vaak voor. Meestal herstellen de klachten spontaan, maar soms blijven ze duren en verloopt het herstelproces vertraagd. SSS en FNSS zijn subgroepen van SOLK. Langdurige SOLK-klachten met een grote impact op het functioneren kunnen we benoemen als SSS, somatische symptoomstoornis. Het klachtenpatroon hierbij kan zeer divers zijn. Zijn de klachten neurologisch van aard, dan kunnen we spreken van FNSS, functioneel neurologische symptoomstoornis, ook wel conversiestoornis genoemd. Bij FNSS zien we bijvoorbeeld motorische uitval, abnormale bewegingen, gevoelsveranderingen of psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA).
 

Zorgaanbod

Revalidatiecentrum Pulderbos biedt een residentieel interdisciplinair revalidatietraject aan voor kinderen en jongeren met FNSS. Bij de start van het traject zijn de somatische onderzoeken voor de aanmeldingsklacht(en) al afgerond.

Doelgroepen voor het FNSS-traject.

De volgende doelgroepen komen in aanmerking voor opname 

Patiënten met een functioneel neurologische symptoomstoornis

Waarbij een van de volgende klachtenpatronen op de voorgrond staat: 

• Motorische conversie:
motorische uitval en/of abnormale bewegingen en/of pijn- of sensibiliteitsstoornissen van houdings- en bewegingsapparaat
• Psychogene niet-epileptische aanvallen (PNEA)

Patiënten met een complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)

Dit vanwege de overlap met FNSS op het vlak van pathofysiologie en aanpak 

Bij elke aanmelding beoordelen we aan de hand van het dossier en het intakegesprek de indicatie voor en de meerwaarde van een opname. Contra-indicaties voor opname zijn een lopend somatisch traject voor de aanmeldingsklacht(en) en een op de voorgrond staande acute psychiatrische problematiek die zou kunnen interfereren met het revalidatietraject.

Diagnostische fase

Bij FNSS spelen verschillende factoren een rol, zowel bij het ontstaan als bij het blijven bestaan van de klachten. Dat geheel van biologische, persoonlijke en omgevingsfactoren noemen we het biopsychosociaal model. Het is belangrijk om de verschillende voorbeschikkende, uitlokkende en onderhoudende factoren in kaart te brengen.
In de diagnostische fase, die vier tot acht weken duurt, onderzoeken we deze verschillende factoren. Dat doen we aan de hand van gerichte observaties en multidisciplinaire diagnostiek. Door een gepersonaliseerde verklaring op te bouwen, willen we het mechanisme achter de klachten begrijpen. We gebruiken dit verklarings-
model vervolgens om behandeldoelstellingen te formuleren. In functie daarvan bekijken we of een behandelfase in ons revalidatiecentrum aangewezen is.

Behandelfase

In de behandelfase ligt de focus op het verkrijgen van inzicht in en grip op de klachten. We streven ernaar de patiënt en zijn gezin een nieuw evenwicht te laten vinden zodat de klachten het dagelijks functioneren niet meer overheersen. Het zoeken naar een haalbaar activiteitenprogramma op het vlak van school en vrije tijd staat hierbij centraal.
Dit programma wordt steeds op maat uitgewerkt. Een goede interdisciplinaire omkadering is hierbij van groot belang.
Zodra het mogelijk is, wordt er gewerkt naar re-integratie in de thuiscontext. We zetten daarbij in op educatie van de bredere context en informatieoverdracht naar het ambulant ondersteuningsnetwerk. We verwachten niet dat de patiënt geheel klachtenvrij is bij ontslag.

Enkele algemene principes die in elke behandeling aan bod komen zijn:

• EEN UITGEBREIDE EDUCATIE AAN PATIËNT EN OMGEVING
• EEN STAPSGEWIJZE OPBOUW VAN ACTIVITEITEN OM OPNIEUW SUCCESERVARINGEN TE BELEVEN EN HET VERTROUWEN TE LATEN GROEIEN
• HET ZOEKEN NAAR BALANS TUSSEN DRAAGKRACHT EN DRAAGLAST
• HET GELEIDELIJK AFBOUWEN VAN BESCHERMINGSMAATREGELEN EN HULPMIDDELEN
• HET OPNIEUW LEREN AANVOELEN VAN HET EIGEN LICHAAM

Nazorgfase

Na ontslag bieden we interdisciplinaire adviesgesprekken aan om de evolutie na opname op te volgen. Daarnaast kunnen we ook ouders, school en/of betrokken hulpverleners ondersteunen.

Interdisciplinair revalidatieteam

Binnen het FNSS traject is interdisciplinaire samenwerking essentieel. Een team van hulpverleners begeleidt de revalidatie: kinesitherapeut, psychomotorische therapeut, ergotherapeut, logopedist, orthopedagoog/psycholoog/psychotherapeut, verpleegkundige, opvoeder, zorgkundige, maatschappelijk werker, leerkracht, arts en diëtist. Hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijke is de kinderarts
of kinderneuroloog. Deze kan het consult van een andere arts‑specialist zoals bijvoorbeeld een kinder- en jeugd-psychiater, orthopedist of revalidatiearts vragen als het team dit nodig acht.
Uiteraard maken ook ouders en patiënt deel uit van het behandelteam.